Acı Badem Yağının Faydaları ve Zararları

Acı Badem Yağının Faydaları ve Zararları

Acı badem yağı öksürüğe kesici ve idrar sökücü etkisi ile bilinen yağlardan biridir. Acı badem ağacında bulunan acımsı meyvenin kesikin kokusu ile bilinmektedir. Dozunda ve bilinçli kullanıldığında sayısız faydası bulunan acı badem yağı fazla tüketildiğinde zehirlenmeye neden olabilir.

Cilde ve saça faydaları bulunan acı badem yağı nedir, acı badem yağının faydaları ve zararları hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım. Asla bu yağ hakkında tam bilgi sahibi olmadan kullanmayınız.

Acı Badem Yağı Nedir

Acıbadem, birçok potansiyel sağlık yararına sahip tatmin edici bir yemiştir. Acıbademden elde edilen yağ, cilt ve saç bakımında doğal bir bileşen olarak kullanılmasının yanında birçok hastalığa da iyi gelmektedir.

Tatlı ve acı olmak üzere 2 çeşidi bulunan badem acı olanından elde edilen yağı acı badem yağı denir. Asla bilinçsiz olarak tüketilmemesi gereken yağlardan biri acı badem yağı zehirlenmelere neden olmaktadır. Çocuklarda, yaşlılarda ve hamilelerde kullanılmayan bu yağ ağız yolu ile alınmaması gereken tehlikeli diye adlandırılan yağlardandır. Doktor gözetiminde kullanılması gerekmektedir.

Acı Badem Yağının Faydaları

Acı badem yağının yüze, cilde ve saça faydaları olduğu gibi sağlığımıza faydaları bulunmaktadır. Acı badem yağı ne işe yarar, acı badem yağı nerelerde kullanılır hakkında merak edilenler yazımızda.

Acıbadem Kalbi Sağlıklı Tutmaya Yardımcı Olur

Badem yağı, kalp sağlığı üzerindeki etkileri araştırılmış ve %70 oranında başarı elde edilmiştir. Acıbadem yağının iyi HDL kolesterol seviyelerini arttırdığı gösterilmiştir. HDL, kolesterolü arter bölgelerinden uzağa taşıyan ve karaciğerden parçalanıp vücuttan atıldığı bir protein çeşididir. Sağlıklı HDL kolesterol seviyeleri, kalp hastalıklarına karşı yüksek oranda koruma sağlar. Hem acıbademin hem de yağının aynı zamanda kötü LDL kolesterol ve toplam kolesterol seviyelerini düşürdüğü görülmüştür.

Yüksek düzeyde LDL kolesterol seviyeleri ve total kolesterol, kalp hastalıkları için ciddi bir risk faktörü olarak kabul edilir. Bu seviyeleri düşürmek kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Yapılan küçük bir çalışmada ise acıbadem yağının kullanımı hem LDL’yi hem de toplam kolesterol seviyelerini anlamlı derecede düşürürken, HDL kolesterolünü %6 seviyesinde arttırmıştır.

Acıbadem Yağı Yüksek Oranda Antioksidan İçerir

Acıbadem yağı güçlü bir antioksidan olan E vitamini kaynağıdır. Aslında, bu bitkisel yağın 1 çorba kaşığı (15 mi), önerilen günlük E vitamini alımının % 26’sını karşılar. E Vitamini, antioksidan özelliklere sahip, yağda çözünebilen 8 bileşik grubundan biridir. Bu bileşikler hücreleri serbest radikal adı verilen zararlı maddelere karşı yüksek oranda korur. Serbest radikallerin sağlık için gerekli olmasına rağmen, vücutta sayıları çok yükselirse bazı kalıcı hasarlara neden olabilirler.

Serbest radikallerin vücuda aşırı yüklenmesi oksidatif hasara yol açmaktadır ve bu durum kanser ile kalp hastalığı dâhil olmak üzere birçok kronik hastalıkla ilişkilendirilmiştir. Yapılan araştırmalar, E vitamini alımı yüksek olan yaşlılarda, kalp hastalığı, yaşa bağlı maküler dejenerasyon (sarı nokta hastalığı) ve bilişsel düşüş riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Acıbadem Yağı Kan Şekeri Kontrolü İçin Oldukça Faydalıdır

Yiyeceklere acıbadem yağı eklemek kan şekerinin, sabit olarak ayarında tutulmasına yardımcı olur. Bu yağın, diyabetli kişilerde kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu görülmüştür. Acıbadem yağı, ayrıca insülin direncini ve uzun süreli kan şekeri kontrolü için bir belirteç olan HbA1c seviyelerini kontrol altına alır. Yapılan bir çalışmada, acıbadem yağı tüketen kişilerin, hem yemekten sonra hem de gün boyunca acıbadem yağı tüketmeyen kişilere oranla daha düşük kan şekeri elde etmişlerdir. Bununla birlikte, acıbadem yağı tüketen kişiler yemeklerden sonra kendilerini eskiye nazaran daha tok hissetmişlerdir ve gün boyunca daha az acıkmışlardır.

 Acıbadem Yağı Kilo Kaybına Yardımcı Olur

Yağ bakımından sağlıklı olan bir diyet kilo verilmesine kolaylaştırır. Birçok insan kilo vermeye çalışırken yağlardan kaçınır, ancak doğru türde yağları tüketmek kilo kaybına yüksek oranda yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir miktarda acıbadem yağı içeren bir diyetin insanların fazla kilo almasını engeller.

Aynı şekilde, diyetlere acıbadem yağı eklemek, vücuttaki zararlı yağların erimesini sağlar. Yine yapılan bir çalışmada, acıbadem yağı ile hazırlanan bir diyet, obez kadınlarda kilo kaybını ve vücut kompozisyonunu iyileştirmiştir. 7.447 kişiyi içeren başka bir büyük çalışmada, acıbadem yağı ile yapılan sağlıklı bir diyetin, düşük yağlı bir diyete kıyasla vücut ağırlığında ve göbek yağında daha büyük bir azalmaya yol açtığını tespit edildi.

UYARI: Acı badem yağı saf halde tüketildiğinde zehirlenme başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Piyasada satılan ve tüketilebilir yağları kullanmaya özen gösterin. Acı badem yağı doktora danışılmadan asla kullanılmamalıdır.

Acıbadem Yağının Güzelliğe Faydaları

Acıbadem yağı, doğal güzellik ürünlerinde arasında oldukça popüler bir bileşendir. Bu yumuşak ve yatıştırıcı yağ hem cilt hem de saç için oldukça faydalıdır. Acıbademin kısmen yumuşatıcı özellikleri sayesinde, ciltte çok daha az su kaybı olur. Acıbadem yağı cildi, saçı, saç derisini yumuşak ve nemli tutmak için mükemmel bir seçimdir. Ayrıca acıbadem yağının nemlendirici etkileri, özellikle kuru veya hassas cilde sahip kişiler için oldukça önemlidir. Bu etkili yağ, cildin, güneş ışınlarından zarar görmemesi ve kırışıklıklara karşı korunmasına yardımcı olabilecek E vitamini ile doludur.

Yapılan çalışmalarda, bu yağ cilde uygulandığında E vitamini hücrelerinin, güneşin zararlarından korunmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Acıbadem yağı, vücuttaki DNA hasarını ve cildin güneş ışınlarından kaynaklanan kimyasal ve yapısal değişikliklerini, azaltarak gerçekleştirir. Bu yağın, yatıştırıcı etkisi ve enfeksiyonlarla savaşma özelliğinden dolayı ayak veya eldeki çatlak izlerinin yayılmasını önlemeye de yardımcı olur.

Bu çok fazla yönlü olan yağ,  herhangi bir kimyasal madde olmayan ve birçok şekilde kullanılabilen doğal güzellik ürünleri tercih eden insanlar için harika bir seçimdir. Acıbadem yağı, nazik bir makyaj temizleyici, doğal bir cilt, saç nemlendirici veya masaj yağı olarak işlev görebilir.

Acıbadem Yağı Nasıl Kullanılır?

Acıbadem yağı hem gıda hem de doğal cilt ve saç bakım ürünü olarak kullanılabilecek çok amaçlı bir üründür.

Mutfakta: Acıbadem yağı, birçok yemeğe harika bir katkı yapan, yumuşak, lezzetli bir yağdır. Acıbadem yağı pişirme sırasında kullanılmamalıdır, çünkü yüksek sıcaklıklar besin değerini bozabilir. Aksine, bu tip acıbadem yağı daha çok bitirme yağı olarak işlem görmeli ve pişirme işlemi tamamlandıktan sonra yiyeceklere eklenmelidir. Bununla birlikte, acıbadem yağı kızartma ve sote etme gibi pişirme yöntemlerinde de kullanılabilir.

Acıbadem yağı ayrıca şu şekilde kullanılabilir;

  • Lezzetli bir salata sosu olarak: Acıbadem yağı, elma sirkesi ve limon ile birleştirilerek salatalara sos olarak kullanılabilir.
  • Yemeklere aroma olarak: Herhangi bir yemeğe aroma vermesi için acıbadem yağı eklenebilir
  • Makarna Üzerine: Sağlıklı yağları artırmak için makarnaya bir miktar badem yağı eklenebilir.
  • Güzellik Rutininin Bir Parçası Olarak: Daha doğal görünüm ve toksik olmayan bileşenler için acıbadem yağının kullanımı harika bir yoldur. Acıbadem yağı, hem ticari olarak satılan nemlendiricilere göre daha ucuzdur ve hem de herhangi bir zararlı içerik içermez. Ayrıca, hem cilt sağlığından hem de saç üzerinde kullanılabilecek çok amaçlı bir kozmetik ürünüdür.

Cilde veya saç bakımına, acıbadem yağı eklemenin bazı yolları şunlardır;

  • Nemlendirici olarak: Acıbadem yağı hassas ciltler için mükemmel bir nemlendiricidir. Gün içerisinde 2-3 defa rahatlıkla kullanılabilir.
  • Ekstra kuru bölgelere uygulanabilir: Acıbadem yağı dirseklere, ayaklara ve kurumaya eğilimli diğer bölgelere sürülerek nemlendirme sağlanır. Bu yöntem ile çok kısa sürede kuruyan cilt, yerini daha gergin ve canlı bir cilde bırakır.
  • Ev yapımı bir saç maskesi yapmak için: Acıbadem yağı, avokado ile karıştırılır ve ardından nemli saça yedirilir. Çok kısa zamanda gözle görülür şekilde sonuçlar alınacaktır.
  • Esansiyel yağlarla birleştirmek için: Cilde uygulanan esansiyel yağları seyreltmek için taşıyıcı yağ olarak acıbadem yağı kullanılmalıdır.

Acıbadem yağı, bir gıda veya doğal güzellik ürünü olarak kullanılabilecek çok yönlü ve sağlıklı bir yağ türüdür. Acıbadem yağı kalp sağlığını korur, kan şekeri seviyelerini stabilize eder, serbest radikallerin zarar görmesini önler ve sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olur. Ayrıca acıbadem yağı, hem cilt hem de saç için mükemmel bir nemlendiricidir, akne ve sivilce izlerini önlemeye ve cildi, güneşe karşı yüksek oranda korur.  Bu ilginç ve sağlıklı olan yağı nasıl kullanmayı seçerseniz seçin, hem mutfağınıza hem de makyajınıza mükemmel bir katkı sağlar.

Acı Badem Yağı Kaşa Sürülür Mü

Açı badem yağı kaşa sürülür mü ve kaş çıkarır mı sorusu çok sık sorulan sorulardan biridir. 1 yada 2 damla yağı parmak ucunuza damlatın ve nazik hareketlerle kaşlarınıza masaj yaparak uygulayın. Kıl köklerini besleyen bu yağ kaşların daha gür çıkmasını sağlar ve kaş dökülmelerini önler.

Acı Badem Yağı Kirpiklere Nasıl Uygulanır

Yağı kirpikleri gürleştirmek için kullanmak için bir tane kulak çöpüne 1 damla damlatarak dikkatli şekilde sürebilirsiniz. Kirpik uzatmak ve gürleştirmek için etkili yöntemlerden biridir. Kirpiklere yada kaşlarınıza sürerken gözünüze kaçmamasına dikkat etmelisiniz gözde tahriş ve yanmaya neden olabilir.

Tatlı ve Acı Badem Yağı Arasındaki Fark

Pek çok kişi acı badem yağı ile tatlı badem yağının aynı bitkiden elde edildiğini düşünmektedir. Hatta ağları bile farklı olan bu yağları kullanım alanları benzerlik göstermektedir. Tatlı badem yağı fazla zararı ve yan etkisi olmamasına karşın acı badem yağının ciddi yan etkileri ve zararları vardır.

Acı Badem Yağı Yüze Nasıl Uygulanır

Acı badem yağı saf halde olanı cilde sürüldüğünde ciddi tahrişe ve yanığa neden olabilir. Özellikle hassas ve alerjik ciltlerde saf yağ yerine seyreltilmiş yağ kullanılmasına karşın kesinlikle dikkatli olmak gerekmektedir. Eğer yüzünüzde yara varsa sürmemelisiniz. Cilde sürüldükten sonra fazla bekletilmeden bol su ile durulamak gerekmektedir.

Acı Badem Yağının Zararları

Acı badem yağının zararlarının başında bilinçsiz kullanımına bağlı olarak görülen zehirlenmedir. Ayrıca sürüldüğü bölgede tahriş yanma ve kızarıklığa neden olabilir.

Acı Badem Yağı Hakkında Tüm Sorular

Acı badem yağı bebeklerde kullanılır mı

Acı badem yağı bebeklerde ve çocuklarda asla direk olarak kullanılmamalıdır. Yanlışlıkla yutulması ve fazla sürülmesi yan etkilerin görülmesine neden olabilir.

Acı badem yağı çatlaklara iyi gelir mi

Kilo ve doğum sonra görülen çatlakların yok olması için acı badem yağı yada acı badem yağı kremi kullanarak bu sorunun ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.

Acı badem yağı kulağa damlatılır mı

Kesinlikle doktorunuza danışmadan saf halde olan yağı kullanmayınız.

Acı badem yağı tüylenme yapar mı

Kıl köklerini besleyen kan dolaşımını hızlandırın acı badem yağı tüylenmeye neden olur.

Acı badem yağı sivilceye iyi gelir mi

Acı badem yağı sivilce ve sivilce izleri için kullanımına uygun değildir. Bunun yerine Kantaron yağı sivilceye iyi gelir mi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte acı badem yağı kullanılır mı

Kesinlikle hamilelerin ve hamilelik şüphesi olanların doktor danışmadan kullanmaları asla önerilmez.

Acı badem yağı nerede satılır

Bu yağı aktarlardan yada e-ticaret sitelerdir satın alabilirsiniz.

Acı badem yağı göz altına sürülür mü

Hassas olan göz altına yada göz çevresine asla sürülmemelidir.

Sizlere bu yazımızda acı badem yağı nedir. acı badem yağının faydaları nelerdir hakkında bilgi vermeye çalıştım. Konu hakkında düşüncelerini yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: Content is protected !!